• Moda
  • Trendy
  • Uroda
  • Zdrowotność
  • Start
  • Kontakt
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności

Witaminy oraz ich wpływ na odporność

Zdrowotność Napisany przez: Weronika Płocha 31-10-2020

W okresie jesienno-zimowym należy zadbać o swoje zdrowie w sposób szczególny. Krótsze dni, znaczny spadek temperatury oraz wietrzna i deszczowa pogoda wpływają na pogorszenie odporności. Dlatego konieczne jest stosowanie wielu witamin, które wspomogą nasz organizm w tym trudnym czasie. W jakie witaminy należy się zatem zaopatrzyć, by nie dać się chorobom?

Witaminy oraz ich wpływ na odporność

Wzmocnienie odporności za pomocą witamin

Wraz z nadejściem jesieni nasz organizm dopada apatia i zmęczenie, jest to związane ze zmianą pór roku. Pomocne w odzyskaniu równowagi są warzywa, owoce oraz witaminy, w które są wyposażone. Do grona witamin poprawiających odporność zalicza się witaminę A, której największe ilości znajdują się w wieprzowinie, drobiu oraz produktach mlecznych. Zaopatrzenie w nią organizmu zmniejsza ryzyko pojawiania się chorób układu oddechowego. Kolejne miejsce na liście zajmuje witamina B6, w którą wyposażone są rośliny strączkowe, kiełki pszenicy, jajka oraz mięso wieprzowe. Wśród funkcji jakie spełnia znajduje się na przykład ochrona układu nerwowego, ponadto pełni rolę wspomagającą produkcję czerwonych krwinek.

Witamina C i E – ich skuteczność

Przyszedł czas na doskonale wszystkim Witaminę C – ma wiele prozdrowotnych właściwości. Obowiązkowo stosowana w każdej sytuacji, kiedy mamy do czynienia z osłabieniem odporności. Skutecznie chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz toksyn różnego pochodzenia. Jeżeli chodzi o produkty, w których znajduje się najwięcej witaminy C, są to głównie cytrusy, owoce dzikiej róży, pomidory, papryki oraz kalafiory i brokuły. Na sam koniec pozostała jeszcze witamina E, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest przeciwutleniaczem, więc powinny zażywać ją między innymi kobiety w ciąży oraz przechodzące menopauzę. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednie dawki witaminy E, wskazane jest spożywanie nasion słonecznika, soi, szpinaku, pieczywa gruboziarnistego oraz orzechów. Potrawy powinny być poddawane smażeniu wyłącznie na oleju.

Poprzedni artykuł

Plecaki zawsze w modzie

Kolejny artykuł

Oksydanty we fryzjerstwie



Zdrowotność

Przeznaczenie kulek dopochwowych - kiedy warto po nie sięgnąć?

Zdrowotność

Laseroterapia Katowice - dlaczego warto się jej poddać?

Zdrowotność

Słodycze bez cukru – co warto o nich wiedzieć?

  • Ciekawe
Jak wybrać elegancką kreację na wyjątkową okazję?
31-01-2020
Najmodniejsze torebki na wiosnę 2020
27-02-2020
Jakie nawyki warto wdrożyć do życia?
01-07-2019
Jaki żel do przedłużania paznokci dla początkującej stylistki?
25-09-2022
  • Najnowsze
Idealna torebka do pracy i na uczelnię. Dwa modele, na które warto postawić!
14-05-2019
Depilacja brazylijska – na czym polega?
14-10-2022
Powrót do tradycji, czyli magia kartek robionych ręcznie
12-11-2020
Wygodne i modne wiosenne buty. Jakie modele warto wybrać na wiosnę 2019?
14-05-2019
  • Popularne
Okrycia wierzchnie na jesień
19-10-2020
Jak przygotować maluszka do chrztu?
07-04-2020
Jak dbać o paznokcie?
09-06-2022
Letnie sandały ze skóry naturalnej – dlaczego opłaca się zainwestować w droższe obuwie?
17-06-2019
  • Top10
Usuwanie cieni pod oczami - zabiegi
01-12-2020
Półbuty damskie – uniwersalne obuwie, które pasuje do wszystkiego!
23-04-2019
Burberry perfumy damskie - czyli modne zapachy, które warto znać.
02-12-2020
Jak wybrać idealną sukienkę na przyjęcie weselne?
23-04-2020
© Fashion Blog - moda, uroda i trendy dla kobiet i mężczyzn