W okresie jesienno-zimowym należy zadbać o swoje zdrowie w sposób szczególny. Krótsze dni, znaczny spadek temperatury oraz wietrzna i deszczowa pogoda wpływają na pogorszenie odporności. Dlatego konieczne jest stosowanie wielu witamin, które wspomogą nasz organizm w tym trudnym czasie. W jakie witaminy należy się zatem zaopatrzyć, by nie dać się chorobom?
Wzmocnienie odporności za pomocą witamin
Wraz z nadejściem jesieni nasz organizm dopada apatia i zmęczenie, jest to związane ze zmianą pór roku. Pomocne w odzyskaniu równowagi są warzywa, owoce oraz witaminy, w które są wyposażone. Do grona witamin poprawiających odporność zalicza się witaminę A, której największe ilości znajdują się w wieprzowinie, drobiu oraz produktach mlecznych. Zaopatrzenie w nią organizmu zmniejsza ryzyko pojawiania się chorób układu oddechowego. Kolejne miejsce na liście zajmuje witamina B6, w którą wyposażone są rośliny strączkowe, kiełki pszenicy, jajka oraz mięso wieprzowe. Wśród funkcji jakie spełnia znajduje się na przykład ochrona układu nerwowego, ponadto pełni rolę wspomagającą produkcję czerwonych krwinek.
Witamina C i E – ich skuteczność
Przyszedł czas na doskonale wszystkim Witaminę C – ma wiele prozdrowotnych właściwości. Obowiązkowo stosowana w każdej sytuacji, kiedy mamy do czynienia z osłabieniem odporności. Skutecznie chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz toksyn różnego pochodzenia. Jeżeli chodzi o produkty, w których znajduje się najwięcej witaminy C, są to głównie cytrusy, owoce dzikiej róży, pomidory, papryki oraz kalafiory i brokuły. Na sam koniec pozostała jeszcze witamina E, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest przeciwutleniaczem, więc powinny zażywać ją między innymi kobiety w ciąży oraz przechodzące menopauzę. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednie dawki witaminy E, wskazane jest spożywanie nasion słonecznika, soi, szpinaku, pieczywa gruboziarnistego oraz orzechów. Potrawy powinny być poddawane smażeniu wyłącznie na oleju.