Już od paru lat słodycze traktowane są jako największy wróg człowieka w walce o zdrową sylwetkę. Jest to uwarunkowane tym, że powodują takie dolegliwości zdrowotne jak choćby próchnica, otyłość czy cukrzyca. Wiele z nas ma świadomość tego, jak niebezpieczny dla zdrowia jest cukier, a mimo to nadal trudno odmówić sobie ulubionej słodkości. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy są te bez cukru. Co warto o nich więcej wiedzieć?
Cukry – podstawowe informacje
Potocznie zwane cukry stanowią jedno z fundamentalnych źródeł dostarczających energię. Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega, by ich dzienne spożycie nie przekroczyło 10% zapotrzebowania energetycznego, ponieważ dostarczają one puste kalorie. Cukry składają się z węgla, wodoru oraz tlenu. Dzieli się je na monocukry – cukry proste, oligocukry - sacharoza oraz policukry – wielocukry.
Cukier – niebezpieczeństwo dla zdrowia
Często można spotkać się z określeniem cukru jako „biała śmierć”. Jego spożywanie wraz z małą aktywnością fizyczną oraz niezdrowym trybem życia skutkuje rozwojem chorób takich jak cukrzyca, otyłość oraz choroby serca i naczyń. Cukier działa powoli, stale pogarszając stan organizmu. W zależności od rodzaju cukru występuje odpowiednie oddziaływanie. Glukoza i sacharoza natychmiastowo podnoszą poziom cukru we krwi, z kolei fruktoza w zbyt dużej ilości skutkuje niealkoholowym stłuszczeniem się wątroby. W produktach spożywczych bardzo często występuje syrop glukozowo-fruktozowy, który przyczynia się do pojawienia się otyłości oraz cukrzycy.
Słodycze bez cukru – wolne od tłuszczów utwardzanych
To, że cukier jest niekorzystny dla zdrowia to już wiadomo. W składzie słodyczy bardzo niekorzystnym składnikiem są również tłuszcze utwardzane, określane również jako uwodornione czy częściowo uwodornione. Bardzo często spotkać je można w różnych ciastach i ciasteczkach. Ich negatywny skutek jest taki, iż przyczyniają się do wzrostu złego cholesterolu i zmniejszenia stężenia tego dobrego, powodując większe prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia, otyłości oraz cukrzycy. Zarówno cukier jak i tłuszcze utwardzone przyczyniają się do problemów z nadwagą. Zatem można wysnuć wniosek, iż zdrowe są słodycze bez cukru, których składy są krótkie, w których nie znajdziemy glukozy, fruktozy, sacharozy, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczów utwardzanych oraz wszelkich niebezpiecznych polepszaczy.
Słodycze wolne od cukrów – skład
Szukając zdrowych słodyczy warto dokładnie śledzić skład każdego smakołyku. W wielu z nich cukier jest ukryty, kryjący się pod takimi skrótami jak np. E 967 (ksylitol) czy E 968 (erytrol). W słodyczach bez cukru słodycz nadają głównie daktyle czy to w świeżej postaci czy suszonej. Stanowią one fundament wielu deserów, ciast oraz wielu zdrowych batoników. Daktyle odpowiedzialne są nie tylko za słodki smak, ale także nadają wyjątkowy aromat, który w połączeniu z kakao daje niezwykle czekoladowe doznania. Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele różnych rodzajów tego typu słodyczy. Warto dodać, że często takie smakołyki można przyrządzić sobie samemu, mając stuprocentową pewność tego, co znajduje się w ich składzie.